Monday, November 28, 2011

_BELUM REZEKI HARIMAU MALAYA_



assalamualaikum w.b.t....
semoga kalian dalam keadaan sihat2 belaka....sungguhpun baru lepas kecewa sebab Malaysia tak berpeluang untuk ke SUKAN OLIMPIK.....janganlah terasa terlalu kecewa sehingga menghina atau mengutuk pemain MALAYSIA.....itu bermakna....belum rezeki MALAYSIA untuk main di SUKAN OLIMPIK....

okay...sebenarnya saya kurang berpuas hati pada penyokong2 MALAYSIA ni....yelah..bukan semua ya...tapi sebahagian...mana taknya....bila menang diorang puji...diorang sanjung....tapi bila kalah...diorang kutuk dengan teruknya pemain2 MALAYSIA ni....hurmmm....bak kata kata2 kat bawah ni..... 
"jika tak mampu menyokong ketika kalah,jangan bersorak ketika menang''

memang betul la kata2 di bawah ni......sangat2 benar....terutama buat mereka2 yang rasa diri diorang tu bagus sangat......jangan la sesekali kita mengutuk mereka kerana sesungguhnya mereka sudah berusaha....dan belum rezeki mereka untuk menang.....ingatlah....mereka pun ada hati juga perasaan....mereka juga faham apa maksud kecewa....dan sesungguhnya....mereka lebih kecewa daripada para penyokong.....jadi bagi para penyokong yang tak reti nak berterima kasih atas usaha para pemain MALAYSIA....silalah jangan bersorak kegembiraan bila kemenangan yang MALAYSIA peroleh..sebab...kalian tak pernah nak bagi kata2 semangat buat mereka apabila mereka kalah.....yang kalian tahu hanyalah memaki dan mengutuk mereka.....jadi sedarlah....tidak semua yang kita lakukan akan menjadi tanpa kebenaran dari ALLAH...kita sebagai manusia hanya mampu merancang....dan Allah lah yang menentukan......
jadi...bagi penyokong2 yang tak berapa nak sokong MALAYSIA tu....walaupun cakap diri tu sokong....berubahlah pemikiran kalian ya....walaupun MALAYSIA kalah....jangan sesekali mengutuk mereka....sentiasalah beri mereka sokongan ya.....biar mereka tahu yang rakyat MALAYSIA sangat berharap kemenangan mereka dan telah memberi mereka satu tanggungjawab untuk dilaksanakan......INSYAALLAH.....

seperti di bawah ni....ini yang saya peroleh melalui FACEBOOK....fikir2 kan lah...
 
 
SOMEONE POST THIS AT FAM PAGE......SANGAT2 TAK PATUT....HAISHHH
bodo punya strategy..nazmi keluar terus kelam kabut main..irfan injured teruk xleh lari..masih suruh dia main..aduhh pe punya strategy coach laaa..kalau dah 2-0 td tu..main la secara bertahan..ni tamak nak goal lebih, klau ada nazmy xpe gak

    • YANG KOMEN ku rase kate2 ni sesuai tuk ko ==> Jika xmampu menyokong ketika kalah, jangan bersorak ketika menang
      3 hours ago ·  ·  1
    • SOMEONE kalau kalah dari takpe..ni last2 minit dapat 3 goal serentak..mana boleh terima...xde strategy main..harapkan nazmi je
      3 hours ago · 

    • YANG KOMEN grrr...der...adat la game..dew menang n kalah....dh xdew rezeki derr...bola tu bulat...anything can happen...
      3 hours ago · 
    • SOMEONE malaysia perlu kan pemain striker seperti safee sali..baru syok..ni anjing di depan jd striker memang la macam pukimaK
      3 hours ago · 
    • YANG KOMEN der...if u think like that...why dont u be the striker???jgn nak duk mengutuk jew kejenye...pi lew men bola tu...rase ape yg pemain malaysia rase....
      3 hours ago · 
    • SOMEONE wei lu bodo ke pe??? aku ni pelajar, mana ada masa nak jadi pemain..diaorang tu main hari2...tapi masih macam unta..lemah..tapi nazmi tetap terbaik..yang striker kat depan itu ibarat anjing yang sedang mnyalak saja..boDOH
      3 hours ago · 
    • YANG KOMEN bgus la cakap orang len bodo....kalau rase diri tu pndai sangat...pi jadik coach sane...
      3 hours ago · 
    • SOMEONE ko tau 35 ribu penyokong malaysia kecewa...ko tau tak perasaan mereka?? memang silap coach...dia tamak nak wat goal lebih..main secara bertahan sudah laa tadi msa dah leading..ni tak,,, macam haram
      3 hours ago · 
    • YANG KOMEN derr....ko ingat player malaysia tu xkecewa kew???sepatutnye penyokong kena la siap kan mental tu betul2...yang dalam game ni xsemestinye akan menang....dorang sndri tau kan...bola tu bulat...ape2 pun boleh jadik....so...jgn la duk mengutuk jew...page ni dibuat supaya korang sokong..bg semangat yg membina kat pemain malaysia...bukannye duk mengutuk diorang...ko suke kew kalo ko yg dikutuk???ko suke???ko dok ngutok2 diorang ni...wat tambah dosa ko jew la...hadoii la....xhabes2 nak kondem org ko ni...
      3 hours ago · 
    • SOMEONE aku respect team malaysia...aku kutuk sebab malam ni lepas nazmi keluar..diaorang main macam pukimak lu tau..dasar goblok..main secara bertahan lagi bagus dari menyerang kerana kita dah leading..menang dan kalah adat pemainan tapi kali ni malaysia perlu menang untuk ke olympic..jadi mereka perlu bersungguh2..ni tak macam ayam nak masuk reban je main bola..macam taik ko tau..semangat hilang, pemain takut2..jiwa tak kental, strategy kurang..asakan tak banyak..main kat tempat sendiri tapi main macam haram!! mana tak marah..masa kat gbk hari 2 semangat benar..ni main kampung halaman macam tak ambik kisah sangat akan prlwanan itu..hampeh
      3 hours ago · 
    • YANG KOMEN hurmmm....wat ever it is...peluang tuk ke olimpik masih ade la....ko respek ape klu dok ngutok2 mcm ni.....xmembantu diorang pun la derrr....belum rezeki malaysia la tuk main ke olimpik....banyak2 la berdoa moge game yg akan datang malaysia will win...so...stop be annoying k....xdew gunenye ko duk ngutok2....pew kate ko pi study sane...ko kan best student....
      3 hours ago ·  ·  1

p/s: maaf andai saya terkasar....entry ini bukanlah menunjukkan bahawa saya gembira apabila MALAYSIA kalah...tapi bagi meluahkan rasa tidak puas hati terhadap sesetengah penyokong MALAYSIA......peace...no war...=))


Tuesday, November 22, 2011

_SUKAR MENGAWAL STRESS_





assalamualaikum w.b.t....
semoga rakan2 blogger saya sihat2 belaka....
okay...untuk pengetahuan kalian....saya ni ada masalah dalam menangani stress.....tak pandai untuk mengawal stress yang melampau.....tak tahu la kenapa...kawan2 kelas pernah tegur...nampak muka saya ni muka yang tengah ada masalah or stress....huhuhu....terlalu nampak kew???entahlah.....kadang2 rasa stress secara tiba2....erkkk....setiap benda mesti ada sebab kan....betul la tu....tapi tak tau la apa punca my stress ni....okay...nak berkongsi sikit pasal cara2 untuk menangani stress.....


1) KAWAL KEMARAHAN
Individu yang tertekan biasanya akan cepat marah dan beremosi, oleh itu, pastikan diri anda sedar bahawa anda sedang tertekan, dan ambillah pilihan untuk TIDAK MARAH. Jangan benarkan diri anda menghabiskan tenaga dan masa pada waktu yang tidak sepatutnya. Kemarahan itu milik anda, ia dalam gengaman anda, maka anda yang mengawalnya!

haaa....perkara ni memang berlaku pada saya....terkadang hanya kerana kesilapan kecil pun saya akan marah2....confirm...STRESS!!so...i need to control it...INSYAALLAH....

2) BERNAFAS
Bernafaslah dengan perlahan dan dalam. Sebelum melakukan sebarang tindakkan, ambillah masa untuk bernafas dengan perlahan-lahan dan dalam sebanyak 3 kali, dan berselawatlah.. jika anda mempunyai masa yang banyak, duduklah sekejap dan tariklah nafas dengan penuh ikhlas dan tenang.

cara yang mudah untuk dipraktikkan.....INSYAALLAH....

3) PERLAHANKAN TINDAKAN
Setiap kali anda tertekan, cubalah bercakap dengan lebih lambat dari biasa, anda akan mendapati diri anda dapat berfikir dengan lebih jelas dan setiap tindakan anda lebih rasional. Orang yang tertekan akan cenderung bercakap dengan lebih cepat dan termengah-mengah, dengan melambatkan cara bercakap anda, anda akan menjadi tidak cemas dan lebih menguasai keadaan.

4) DAPATKAN NASIHAT
Didiklah diri anda untuk mudah menerima nasihat, carilah orang yang anda percayai boleh memberi nasihat berguna dan berkesan kepada anda, seperti Ustaz/Ustazah, doktor , motivator, rakan , ibubapa atau selain dari mereka yang anda yakini.

5) DAPATKAN UDARA SEGAR
Jika anda berada dalam bagunan, keluarlah ke taman atau buka saja tingkap bagunan anda supaya angin-angin sepoi ciptaan Allah SWT akan dapat menenangkan fikiran anda. Nenek moyang kita amat menitik beratkan soal udara ini, oleh itu kita jarang melihat mereka tertekan. Bahkan, 5 minit di anjung rumah..mampu meremajakan jiwa anda, ia merupakan cara terbaik!

6) ELAKKAN KELAPARAN DAN DAHAGA
Minumlah banyak air dan makanlah makanan yang sedikit dan berkhasiat. Jika anda tidak berjaya menjaga lapar dan dahaga, anda akan cepat cemas, tertekan tidak mengira masa. Ia amat bahaya!

7) BETULKAN KEDUDUKAN
Tegakkan badan dan kepala anda,elakkan badan anda dari membongkok atau mengereng. Jika anda tidak mengambil berat kedudukan badan anda, dikuatiri akan ketegangan otot, dan meningkatkan tekanan.

8) RENCANAKAN SESUATU
Dihari tekanan anda, rencanakan satu aktiviti yang akan menghilangkan tekanan seperti mandi manda di pantai atau kawasan air terjun yang tenang bersama rakan-rakan yang boleh diajak bersembang dan berjenaka. Sisihkanlah sebentar hal kerja, rumah tangga, atau masalah keluarga untuk jangka masa yang singkat sebelum tidur dan biarkan diri anda dikuasai dengan ketenangan.. jangan habiskan masa ini untuk merancang aktiviti esok atau melakukan kerja yang anda tidak sempat lakukan di siang hari. Ingat! Anda perlu waktu untuk mengisi semula tenaga diri dan ketenangan anda sendiri...anda akan lebih bersedia menghadapi hari-hari yang lain.

 okay....actually sume ni di'copy and paste' saja...entry ni di 'copy and paste' dari SINI....


p/s: bagi rakan2 yang juga mengalami stress....semoga kita sama2 berjaya menanganinya yup..InsyaAllah..... 

Thursday, November 17, 2011

_HORMAT DAN TERKEJUT_




assalamualaikum w.b.t....
semoga sihat2 saja ye rakan2....

hehehe...okay...post arini berkaitan dengan hormat ye kawan2....hehehe..bukan apa..tadi petang pergi fakulti...nak pergi tu dah la hujan...payung pulak lupa nak bawak...hahaha...bukan lupa nak bawak....tapi malas nak bawak...hehehe....then...sampai2 fakulti...kena pulak mandi becak....ni sume gara2 sebuah kereta yang tak reti nak hormat orang....dah tau dalam kawasan fakulti...bawak la kereta tu slow...boleh pulak bawak laju2...then langgar becak....kena pulak kat orang....apelah nasib kan....huhuh....nasib la xbasah lencun....cuma kasut dan kain jew la yang basah...if basah terus...memang xpergi kelas la jawabnya....jadi....bagi mereka2 yang memandu kereta tu,silalah hormatkan pejalan kaki ye...huhuh....bukan ape...andai kate kalian yang kena macam tu...mesti kalian marah kan...macam kami jugak la...huhuuh...

okay....then....arini kelas pertama ASAS KEUSAHAWANAN lepas kelas minggu lepas dibatalkan....hehehe...alhamdulillah....lecturer kami tersangat la sporting ye kawan2...hehehe...alhamdulillah....dan2....dan.....tadi kami perlu dibahagikan kepada kumpulan untuk berniaga....seperti sedia maklumlah kan...kalau dah namenye keusahawanan..seperti masa diploma dulu la....kena jual2...hehehe....then...masa ni lah me and my friend akan berbalah bahagi untuk masuk group mana....huhuhu...dan2...akhirnya kami berpecah juga....terpaksa lah kami masuk the other group....huhuhu...hope what had happen in DIPLOMA will never happen in DEGREE....semoga...semua ahli akan memberikan kerjasama dan perihatin terhadap ahli kumpulan yang lain....INSYAALLAH....


Ya Allah....Ya Rabb ku.....
semoga Kau permudahkan segala urusan hambaMu ini....
Kau permudahkanlah urusan kumpulan kami....
semoga apa yang berlaku adalah seperti yang dirancang....


AMIN YA RABB


p/s: haishhh....pening pulak kepala ni...huhuhuhu


Wednesday, November 16, 2011

VOTE FOR MALAYSIA-SOCIAL REFLECTION NETWORK





assalamualaikum w.b.t...
okay..actually this post is to suggest to my friends to vote for his video about the SOCIAL REFLECTION NETWORK....to know more about this..read his blog...

I think you should see this..this is how learners such as teachers,lecturers and so on to communicate with other learners from other countries....must watch it...its how to improve the education in our own country....vote for it...you can vote for it by click the link on his video on my blog..and click LIKE BUTTON!!you can also read his blog at..
 



DON'T FORGET TO VOTE FOR HIS VIDEO!!



p/s: don't forget to vote his video because its a good thing to improve the education not only in our country but others... 

Tuesday, November 15, 2011

_BACA NOVEL_


assalamualaikum w.b.t...
next post adalah berkaitan dengan novel.....sape suka baca novel...cuba angkat tangan....errrkkk....macam boleh nampak pulak kan....hahahaha




okay....novel yang saya nak cerita ni bertajuk Dan Gerimis Berbisik karya Mardihah Adam....actually novel ni adalah dwilogi sambungan dari novel bertajuk Andai Gerimis Berhenti juga karya Mardihah Adam....hehehe....novel ini berunsurkan ISLAMIK...dan adalah amat digalakkan untuk remaja2 sekarang baca dan hayati novel ni....cerita die sangat menarik....tapi make sure baca novel first dulu tau...barulah boleh faham cerita dia...hehehe...

okay....novel ini mengisahkan seorang gadis (NUR AISYA) yang sangat kuat semangatnya walau besar badai juga dugaan juga permasalahan yang melanda diri dia....memang respect la kat dia.....sangat2 cekal dan tabah...andai saja saya dapat jadi seperti dia....hehehe...juga bagaimana persahabatan dia dan rakan2 yang belajar di luar negara terjalin juga berkekalan.....selain tu,penulis juga turut menceritakan tentang ketabahan juga kasih sayang seorang isteri kepada si suami yang mana si suami berada dalam keadaan koma hampir tiga tahun.....

erkkk...macam terlebih pulak kan...hehehe..kalau nak tahu lebih lanjut....baca la ye...sangat disarankan.....hehehe...tapi nak komen sikit la pasal novel ni...banyak sangat typing error la...dan tersalah identiti...kalau tak silap saya la...hehehe



p/s: kesilapan tentang komen novel ini harap dimaafkan....saya komen atas apa yang saya baca dan fahami..hehhee=))

_DIARI USANG_



assalamualaikum w.b.t.....
hehehe...tujuan post ni hanyalah untuk memberikan laluan buat rakan2 membaca diari lama yang agak lama dah tah diusik gara2 new diari...almaklumlah...kehidupan dah baru...sebab tu mulakan diari baru...dan..diari lama hanya akan tersimpan sebagai kenangan kisah2 cinta lamaku....sekian.....




p/s: huhuhu...lagi satu sebab,blog lama ni dah berat sangat...sebab tu buat blog baru...hehehe....jangan marah ha....=))

_SAHABIAH_




assalamualaikum w.b.t......
semoga sihat2 sahaja ye kawan2 ku sayang....hehehe

okay....kali ni...saya lebih berminat untuk mencoret diari yang tak berapa cantik ni tentang sahabat....hmmmm....




SAHABAT.....susah kan nak mencari sahabat???kawan-kawan dan rakan-rakan memang mudah untuk dicari....tapi sahabat.....terlalu sukar untuk ditemui kan....kalau kita faham apa itu sahabat....mungkin mudah untuk kita temui dan sekiranya kita telah menemui seorang sahabat....hargailah mereka....jangan sakiti hati mereka...sesungguhnya....seorang sahabat yang baik akan sentiasa bersama sahabatnya dalam suka atau duka....sekiranya sahabat kita sedang berduka...sepatutnya kita menceriakan mereka kembali..bukan menambahkan lagi kedukaan mereka.....

SAHABAT atau SAHABIAH sesungguhnya sukar untuk ditemui...sekiranya telah kita temui SAHABIAH kita....jagalah hati dan perasaan mereka....sesungguhnya...sahabat anda itu terlalu menjaga hati kalian....fahamilah perasaan mereka...jujurlah pada mereka....sekiranya kesilapan yang telah kita lakukan....mohon la kemaafan dari SAHABAT kita itu....bukanlah sukar untuk memohon maaf...tetapi sebenarnya...terlalu sukar untuk sahabat anda memaafkan anda dengan seikhlas hati mereka....terkadang..memakan terlalu banyak masa untuk kita memaafkan seseorang atas perbuatan mereka yang tidak mahu berterus terang dan berlaku jujur.....




selain itu.....sahabat yang baik adalah sahabat yang dapat memberikan ketenangan kepada sahabatnya yang lain....ketenangan dan kedamaian pasti akan berlaku sekiranya kite benar2 telah temui sahabat kita yang paling sejati....INSYAALLAH....

oleh itu.....sayangilah dan hargailah sahabat yang telah anda temui....kerana sememangnya sukar untuk kita temui SAHABAT@SAHABIAH.....




Ya Allah....Ya Rabb ku....
sekiranya telah Kau temukan ku dengan seorang sahabat....
kekalkanlah hubungan persahabatan kami...
jauhilah persahabatan kami dari anasir2 jahat yang mahu menghancurkan hubungan kami....
berikanlah kedamaian dan ketenangan kepadanya sekiranya dia bersahabat denganku....

Ya Allah.....Ya Rabb ku....
ampunilah segala dosa sahabat2 hamba....
terangilah hati mereka juga hatiku dengan cahaya keimananMu....
kekalkanlah ketaqwaan kami kepada Mu....
semoga kami istiqamah ke jalan Mu....
hanya pada Mu kami meminta....
hanya kepada Mu kami memohon....


~AMIN YA RABB~



p/s: saya ada kawan dimana mereka berlima memang bersahabat baik....even bila salah seorang tu nak balik kampung pun mereka sanggup hantar....syukurlah....semoga persahabatan mereka berkekalan sampai bila2....amin~~

Saturday, November 12, 2011

_RASA DALAM HATI_




sedih....
itulah rasanya hatiku tatkala ini...
mengenangkan si dia yang disayangi...
seperti tidak mempedulikan diri ini...

sedih....
rasa hatiku kala ini...
bila terkadang terlalu memikirkan si dia...
yang sepertinya melupakan diri ini....

sedih....
itulah rasanya apabila terkadang....
terlintas dalam fikiran kita...
bahawa si dia tidak lagi menyayangi kita....

sedih....
perasaan ini telah berkali-kali ku tepis....
tapi...
ia tetap datang kembali mencari hati ini....

sedih....
itulah rasa hati ini...
apabila merindui seseorang....
yang sepertinya...
menganggap diri ini tidak pernah wujud dalam hatinya.....


benarkah dia mencintai diri ini???

benarkah dia menyayangi diri ini???

benarkah dia sentiasa merindui diri ini???

benarkah semua itu???
benarkah???






Ya Allah....
sekiranya ku jatuh cinta...
tautkanlah hatiku kepada dia yang juga mencintaiMu....
tautkanlah juga hatinya kepadaku yang turut mencintaiMu....
selamanya.....



AMIN YA RABB



p/s: ilham ni tiba2 jew muncul tatkala mata nak pejam.....hmmmm....


FIRST TRIMESTER RESULT





assalamualaikum w.b.t.......
alhamdulillah....syukur kepada Allah yang Maha Esa....
keputusan peperiksaan bg trimester pertama dah pun keluar....alhamdulillah....result yang diluar jangkaan...alhamdulillah lulus dengan cemerlang walau xberapa nak cemerlang seperti sebelum2 ini....hehehehe...tapi saya tetap bersyukur....terima kasih pada pensyarah2 yang telah memberi ilmu kepada saya semasa semester lepas....semoga trimester kedua ini dapat saya lakukan dengan lebih berjaya....INSYAALLAH...

tak lupa juga buat rakan2 seperjuangan....tahniah pada kalian...pada yang kurang bernasib baik....janganlah berputus asa....buatlah yang terbaik untuk semester ni ye...saya doakan kalian berjaya dengan cemerlang...doakan juga untuk saya....

AMIN YA RABB~~

INSYAALLAH



p/s: tiada apa sangat yang nak dicoretkan....doakan kejayaan kami semua...terima kasih.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...