Thursday, July 21, 2011

naK beLajaR puN taK sEnaNg






assalamualaikum....
lama betul ku x mencoret / meluahkan perasaan / merapu dalam blog ni...
almaklumlah.....
sekarang dah bergelar student UPM....
macam la sibuk sangat kan.....
padahal kelas petang jew...
huhuhu...

okay....
based on tajuk post ku....
mesti korang terfikir kan....
kenapa NAK BELAJAR PUN TIDAK SENANG????
huhuhu...

baiklah....
mesti kalian ingat kan..yang ku ni adalah student IPTS yang diserap masuk ke dalam UNIVERSITI bagi UNIVERSITI ini mendapat pengiktirafan AACSB....
mesti ingat kan....
kami diserap dan kini belajar bersama-sama dengan student EKSEKUTIF dimana mereka adalah pelajar2 yang sudah pun bekerja....
oleh sebab itu..kami perlu la belajar pada waktu petang bersama-sama mereka apabila mereka habis dari bekerja....

yang sedikit memanaskan telinga kami student2 IPTS adalah mereka menganggap kami seolah2 kami adalah PENYIBUK dimana sebelum ini..iaitu sebelum kehadiran kami....mereka sangat dilayan oleh PENSYARAH2 serta jumlah dalam kelas adalah hanya sedikit....dan sedikit cerita yang kurang memuaskan adalah...ada juga PENSYARAH2 yang sepertinya TIDAK sudi memberi ilmu kepada kami....sekarang kami rasakan seperti....kehidupan kami di sini adalah sangat2 tertekan....disamping subjek yang perlu diambil untuk SEM 1 ini terlalu berat untuk kami dimana kami perlu mengambil subjek FINANCIAL..dimana sujek ini adalah bagi student2 senior kami....sedangkan kami....hanya berada dalam TRISEMESTER PERTAMA....sangat2 lah berlakunya keserabutan..terutama bagi diriku sendiri dimana ku tak yakin tuk take this FINANCIAL subject.....huhuhu...rasa macam nak menangis....nak luahkan tapi pada siapa????


HANYA DI BLOG KESAYANGANKU SAJA YANG KU MAMPU LUAHKAN









Ya Allah....
Ya Tuhanku....
hanya pada Mu hamba memohon....
Kau kuatkanlah hamba Mu ini dalam menempuhi dugaan yang Kau turunkan kepada hamba serta rakan2 hamba....
kerana sesungguhnya.....
Kaulah Tuhanku yang MAHA BERKUASA.....


Ya Allah...
Ya Tuhanku.....
permudahkanlah hamba dalam melayari hari2 yang akan datang sebagai pelajar....
pelajar yang dapat membahagiakan kedua2 ibu bapanya serta pensyarah2nya....
juga sebagai pelajar yang dapat berjasa pada negara hamba....
semuanya hamba berserah pada Mu Ya Allah....

~~AMIN YA ROBB~~


Monday, July 11, 2011

pErcaYa paDaKu by uNgu











Aku tak tahu apa yang kurasakan
Dalam hatiku saat pertama kali
Lihat dirimu melihatmu



Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
Detak jantungku berdetak tak menentu
Sepertinya aku tak ingin berlalu



Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku ‘kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku


Ku berikan cintaku juga sayangku
Percaya padaku ku ‘kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku





Saat ku tahu kau akan pergi jauh
Izinkan aku ‘tuk selalu menantimu
Untuk katakan ku ingin dirimu



Agar kau tahu betapa ku terlalu
Mencintaimu aku akan menunggu
Hingga dirimu kembali untukku



Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku ‘kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku


Ku berikan cintaku juga sayangku
Percaya padaku ku ‘kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku


Tolonglah aku bagaimana diriku
Ungkapkan itu rasa yang membelenggu
Dalam hatiku ku cinta padamu 






Saturday, July 9, 2011

iManKu




IMANKU
tetaplah kau dalam jiwaku
tetaplah kau menemani hidupku
hingga akhir nanti


IMANKU
temanilah jiwaku
dalam melayari hari2 yg mendatang
temanilah jiwaku
dalam mencari keredhaan dari-Nya


IMANKU
penuhilah jiwaku dengan zikrullah
penuhi juga jiwaku dengan kalamullah
ku perlukan dikau wahai imanku


IMANKU
tetaplah berada dalam diriku
bertahan lah kamu dari godaan duniawi
bertahanlah kamu daripada perasaan CINTA kepada manusia melebihi Tuhanku
CINTAILAH Tuhanku hingga akhir hayatmu


IMANKU
andai saja hari ini hari terakhir ku
bukakanlah pintu hatiku
untuk menimba lebih banyak ilmu akhirat
walaupun diri ini tidak mempunyai waktu yang banyak
semoga dengan adanya imanku
mudah buatku meninggalkan duniawi yang sementara ini

Thursday, July 7, 2011

daLam miHraB cinTa bY aFgaN





Demi cinta ku pergi
Tinggalkanmu relakanmu
Untuk cinta tak pernah
Ku sesali saat ini
Ku alami ku lewati
Reff:

Suatu saat ku ‘kan kembali
Sungguh sebelum aku mati
Dalam mihrab cinta ku berdoa semoga
Suatu hari kau kan mengerti
Siapa yang paling mencintai
Dalam mihrab cinta ku berdoa padaNya
Karena cinta ku ikhlaskan
Segalanya kepada-Nya
Untuk cinta tak pernah
Ku sesali saat ini
Ku alami ku lewati
Back to Reff: 2x
Suatu saat ku ‘kan kembali
Sungguh sebelum aku mati
Dalam mihrab cinta ku berdoa semoga
Suatu hari kau ‘kan mengerti
Siapa yang paling mencintai
Dalam mihrab cinta ku berdoa pada-Nya
Semoga semoga …

Saturday, July 2, 2011

uniVersiTi puTra maLaySia




Assalamualaikum...
apa khabar sahabat2....
lama betul x update blog ni....
almaklumla....
sibuk dengan further study for degree....
macam2 hal yang jadi....
huhuhu..

okay....
sekarang sudah bergelar pelajar UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA...
huhuu....
susah juga sebenarnye bile bergelar pelajar UNIVERSITI berbanding bergelar pelajar kolej...
huhuu..

okay....
mesti kalian tertanya2 kan....
kenapa awal sangat saya start study for degree sedangkan sekarang adalah musim cuti for pelajar2 degree....
actually....
kami masih lagi student UCSA.....
tetapi diserap ke UPM bagi memenuhi syarat untuk UPM memperoleh sijil AACSB(Assosiation to Advance School Business)...
tak silap la maksud AACSB ni...
huhuhuu....

okay...
AACSB ni akan diperoleh bila pelajar2 degree usahasama dengan kolej perlu belajar di universiti itu sendiri dimana ia akan diajar oleh para pensyarah yang lebih layak....
okay...
bukan bermaksud pensyarah2 kolej tidak layak...
tetapi pensyarah2 di universiti adalah lebih berpengalaman dan lebih layak la....
(harap pensyarah2 tidak salah faham)

selesai cerita pasal kenapa kami belajar di UPM...
now nak cerita pengalaman bila ada di UPM lak....

errkkkk.....
besar sangat UPM ni....

huhuhu....
kami sampai pada hari Jumaat bersamaan 1 Julai 2011....
dengan menaiki bas UCSA...
terima kasih UCSA sebab menghantar kami....
akan merindui UCSA...
huhuhu....

then....
sampai2 saja, kami diberi taklimat tentang penginapan....
dan diberitahu sebab2 kenapa kami perlu belajar di UPM...
dan baru kami faham selepas diperjelaskan oleh pihak UPMET(UPM Education & Training)...
terima kasih sebab memberi penjelasan...

lepas taklimat....
kami dibawa ke penginapan kami iaitu di Kolej Antarabangsa dimana kolej ini menempatkan pelajar2 dari luar....
kami diberi masa 2 bulan untuk menginap dalam kolej ni secara percuma kerana pihak UCSA dengan berbesar hati membayar penginapan selama 2 bulan secara percuma...
again....

TERIMA KASIH UCSA!!

tapi....
after 2 bulan....
kami kena lah cari rumah sewa sebab sewa disini....
RM300 1 kepala sebulan....
errkkk.....
agak mahal....
kami xmampu....
tapi xpew la...
insyaAllah kami akan cari rumah sewa...=))

then...
on the next day...
iaitu hari ini....
again....
kami diberi taklimat about kelas, pendaftaran kursus dan lain2...
yang paling menarik adalah....
taklimat about perpustakaan di sini...
PERPUSTAKAAN SULTAN ABDUL SAMAD...
sangat2 besar....
dan sangat2 banyak kemudahan.....
teringin nak masuk....
huhuhu

lepas itu...
kami dijamu makan tengahari....
alhamdulillah....
sebab malam tu kami xmakan...
makan roti jew....
dan ada yang mkn maggi....
huhuhu...
sebab kafe di kolej2 terdekat tutup....
almaklumlah....
kan student origin UPM tengah cuti....
so..kafe pun tutup la....
kedai makan ada....
tapi....
jauh sangat....
tak termampu nak jalan....
dah lah bilik kami di tingkat 5.....
naik tangga sampai tingkat 5....
tersangat la penat...
huhuhu...
terpaksa la kami ikat perut..
sekiranya tiada apa2 kelas atau aktiviti nanti....
hehehehe....

tapi tak apa la.....
ujian semasa kita belajar...
macam2...
yang penting hadapi dan redha....
=))

INSYAALLAH

sekian saja yang saya nak coretkan dalam blog saya...
sampai berjumpa lagi....
insyaAllah...sekiranya Allah izinkan....
selamat berjuang buat rakan2 juga buat diri sendiri....

WASALAM



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...