Tuesday, October 2, 2012

_GARANG_






assalamualaikum w.b.t.....
semoga rakan2 sihat2 sahaja....

cuba tengok tajuk....GARANG???.....apa yang garangnye plak ni kan???hahahaha....entahlah...semenjak dua menjak ni....kawan2 cakap saya garang????huhuhu..entah dari sudut mana agaknya yang menyebabklan diorang cakap saya garang ye....????hurmmm.....CURIOUS jugak ni.....apa2 pun...memang saya akui....semenjak dua menjak ni saya memang menjadi orang yang garang....sebab apa???DIRI SENDIRI PUN TAK TAHU.........??????mungkin dah penat jadi orang yang baik....then...dipijak2 kepala...huhuhu...

sebenarnya...pengalaman yang mengubah diri kita...bila kita berbuat baik...orang lain senang2 je mempergunakan kita....pijak2 kepala kita...sebab diorang anggap kita ni LEMAH....!!bila kita jadi GARANG....orang takut nak buat macam2 kat kita...huhuh...tapi...bukanlah saya suruh kawan2 jadi garang....cuma tegas la dalam apa yang kita katakan...juga perbuatan kita...



fikir-fkirkan dan selamat beramal.... ^_^







p/s: garang sangat ke saya????huhuhuhuh.....


Monday, October 1, 2012

_FINAL EXAM + TEST JPJ_






assalamualaikum w.b.t...
saja nak update jadual FINAL EXAM for this TRIMESTER 4 2012/2013...








ISNIN (8 OKTOBER 2012)
ECN 3102
MAKROEKONOMI

SELASA (9 OKTOBER 2012)
MGM 4197
SISTEM PENGURUSAN MAKLUMAT 1

SABTU (13 OKTOBER 2012)
MGM 4148
PENGURUSAN OPERASI DAN PENGELUARAN

AHAD (14 OKTOBER 2012)
MGM 3123
PENGURUSAN SUMBER MANUSIA







doakan saya SEMOGA DAPATMENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN dengan tenang dan mudah....
semoga berjaya juga buat rakan2 kelas....juga bagi mereka yang bakal menduduki FINAL EXAM....










okay....hari terakhir exam hari AHAD....after exam....ada presentation tuk subjek SUMBER MANUSIA...then, next day...ada pra test memandu....dan2....hari SELASA bersamaan 16 Oktober akan menduduki test JPJ....doakan saya semoga lulus untuk test JPJ tu nanti...InsyaAllah...terima kasih kerana mendoakan....rasa takut pulak...macam tak sedia je lagi tuk test JPJ tu...huhuhu..apa2 pun...akan buat yang terbaik.....InsyaAllah....




Ya Rabb....
permudahkanlah hamba Mu ini dalam menjawab soalan peperiksaan yang bakal menjelang tiba....
permudahkan juga hamba dalam menduduki test JPJ yang juga bakal tiba....
permudahkan juga adik hamba juga rakan-rakan hamba untuk menduduki peperiksaan.....
tenangkanlah hati kami...permudahkanlah kami...dan lancarkanlah kami untuk menjawab setiap soalan yang ditanya....

Ya Rabb...

sesungguhnya hanya pada Mu hamba memohon juga meminta...
kurniakanlah kami kejayaan yang cemerlang dalam pelajaran juga dalam kerjaya kami kelak...
kekalkan iman kami tika kami dilanda kesusahan juga tika kami sedang dalam kesenangan....
supaya kami sentiasa sedia dalam menjalani ujian Mu Ya Rabb....


Aamiinn






p/s: tak sabar nak dapat lesen...hehehehe ^_^

Sunday, August 5, 2012

_DUGAAN_






Assalamualaikum w.b.t......salam Ramadhan buat rakan2 semua....bercakap pasal bulan Ramadhan...bagi ku bulan ini adalan bulan yang benar2 banyak dugaan datang menyinggah kehidupan ku....Allahuakbar...hanya Allah yang mengetahui apa yang sedang ku alami....

harini..macam2 yang telah ku lalui...bermula dengan awal pagi tadi....mataku mengalami kesukaran dalam melelapkan dirinya sendiri...dah beberapa malam diri ini tidak dapat tidur dengan lenanya seperti malam2 kelmarin yang mana 'pantang' diletakkan bantal...maka lelaplah diri ni dibuai mimpi....tapi....apa yang terjadi pada diriku...apa yang sedang ku fikirkan sehingga menganggu ku untuk tidur dengan lenanya???apakah punca pada permasalahan ku ni???






Ya Allah...
hanya pada Mu tempat ku mengadu....
hanya pada Mu tempat ku memohon...
apakah yang sedang menganggu diri ku sehingga menjejaskan masa2 tidurku...
juga terkadang telah menjejaskan tumpuan ku untuk menimba ilmu pengetahuan....

Ya Allah....
hanya pada Mu hamba meminta...
Engkau tenangkan lah hati hamba dalam melayari hari2 yang mendatang...
buanglah sifat mementingkan diri sendiri dalam dirku...
yang mana terkadangnya akan melukakan hati orang lain...

Ya Allah...
hanya pada Mu hamba memohon...
Kau bukakanlah hati rakan2 ku untuk memaafkan ku...
atas segala kesilapan yang pernah ku lakukan tika sedar juga tidak...

Ya Allah...
kembalikanlah sinar cahaya kehidupanku yang pernah suatu ketika sentiasa membuatkan orang sekelilingku sentiasa ceria...
Kau jauhilah diri ku dari sifat pendendam yang terkadang akan merosakkan hatiku sendiri....
ku memohon agar Kau permudahkan diriku...
untuk memaafkan mereka yang seringkali mambuatku terasa hati tika mereka sedari juga tika mereka tidak sedarinya....


Aaamiinn...




kembali kepada ceritaku...waktu kelas petang tadi....seseorang telah membuatku terasa hati dengan sikapnya yang sukar untuk ku fahami...sikapnya yang terkadang membuatku berasa senang...juga terkadang membuatkan ku terguris hati....apa yang ku harapkan...dia sedar...apa yang sedang dia lakukan...bukan niatku untuk menyalahkannya...atau sesiapa..kerana terkadang apa yang berlaku berpunca dari diriku sendiri....tapi apa yang berlaku kini adalah kerana sikapnya yang terkadang membuatku 'makan hati'...

seterusnya.....dugaan datang lagi kepada ku...juga kepada sahabatku....kami terpaksa menunggu bas hampir setengah jam sehingga waktu berbuka puasa...terpaksalah berbuka dengan meneguk minuman yang dibeli dari 'mesin gedegang' a.k.a mesin air....hehehe...gelaran ku untuk mesin tersebut sejak Diploma...hehehe...Alhamdulillah...walaupun sekadar air tin...ku bersyukur kerana masih diberi kesempatan untuk berpuasa dalam bulan Ramadhan ni....setelah selesai solat Maghrib...kami terpaksa menunggu bas hampir sejam...namun...bas yang dinanti masih tidak kelihatan...saat yang betul2 menguji kesabaran kami....last2 sebab terpaksa tunggu terlalu lama...kami call orang yang ambil dan hantar student ke destinasi yang dikehendaki....Alhamdulillah...selamat sampai ke penginapan kami....dalam keadaan perut yang terlalu lapar....then, kami decide tuk beli McD....again...kesabaran kami teruji....menunggu pihak terbabit hantar hampir sejam...dan dalam jam hampir sepuluh malam baru dapat makan....ape2 pun...Alhamdulillah...kenyang sudah...





semoga apa yang ku lalui hari ini akan membuatkan ku tabah dalam mengharungi hari2 yang mendatang yang mana ianya mungkin menjadi lebih mencabar dari apa yang ku lalui sekarang...semoga ianya dapat memberikan ku motivasi untuk meneruskan kehidupanku...InsyaAllah...






p/s: menaip entri dalam keadaan yang tidak stabil....-_-



Friday, August 3, 2012

_KEJUTANzzzZZ_





Assalamualaikum w.b.t....salam Ramadhan buat rakan2...semoga kalian dapat menjalani ibadah puasa yang dapat diisi dengan penuh amalan....

harini...hatiku terdetik untuk melihat profil FB seseorang....seseorang yang pernah ku sayangi dan ku kasihi...dan mungkin masih ada cebisan2 sayang dan kasih tersebut walaupun hati ini pernah dilukainya...entah kenapa...dialah orang yang tidak pernah mati dari fikiranku...


harini hari yang betul2 membuat ku terkejut dan terkedu...juga mungkin disertai dengan sedikit kesedihan yang ku sendiri tidak ketahui...apa yang ku ketahui...semoga dia berbahagia bersama orang yang dulunya pernah menjadi musuhku kerana orang tersebutlah...terlerainya ikatan kasih sayang antara kami...tapi semua itu sudah berlalu...kemaafan juga telah ku berikan...tapi mengapa...hati ini masih berasa sakit atas apa yang berlaku...


kasih yang lalu biarlah ia berlalu bagai air yang mengalir....kerana kasih yang lalu tidak mungkin dapat dikembalikan lagi...buat selamanya....






p/s: buat si dia yang saya maksudkan....semoga berbahagia bersama tunangan kamu...kasihmu akan ku semat sebagai kenangan yang paling manis tika kita bersama.... ~_~


Tuesday, July 3, 2012

_MAHARKU UNTUKMU BY ALIEF JANENG_








Inilah maharku untukmu
Seperti ini kumampu
Sepenuh hati kuberikan
Sebagai wujud cintaku

Maharku untukmu tulus kuserahkan
Kepada dirimu satu yang kupilih
Maharku untukmu agung karunia
Yang Allah berikan padaku untukmu

Terimalah sebaris doa
Semoga engkau bahagia
Dan kunyanyikan lagu ini
Persembahan cinta suci







lagu ni pertama kali didengari daripada slot cerekarama TV3....MAHARKU UNTUKMU....selitan lagu ni dalam cerita ni sangat sesuai...meruntun hati...menyebebkan menitisnya air mata ku...huhuhu....kuasa Allah....bukanlah sesuatu yang buruk akan buruk selamanya andai masih ada Allah dalam hati mereka...andai agama masih menjadi panduan hidup...juga andai jodoh yang Allah tetapkan adalah sebagai pembimbing untuk menuju ke jalan Ilahi....kita sebagai manusia tak layak untuk mengadili masa silam seseorang....berilah ruang seseorang yang pernah berbuat salah untuk membetulkan diri mereka, bukan merendah2kan mereka...


miskin harta tak bermakna kita miskin agama....selagi agama menjadi penyuluh jalan kita untuk menuju jalan kebaikan...selagi itu kita perlu ikuti cahaya tersebut....perlu juga kita ingati....walau miskin harta sekalipun kita...ingatlah....jangan kita mencoret2kan maruah diri kita....kerana Allah...sentiasa bersama kita tika kita dalam kerunsingan, kebimbangan, ketakutan...selagi kita mengingatiNya........






p/s : peringatan ini juga ditujukan buat diri sendiri....fikir2kan...dan selamat beramal....


Wednesday, May 2, 2012

_AWAK AKAN TERIMA???_





assalamualaikum w.b.t........
lama sudah tidak di post entri dalam blog ni kan.....
masih sudikah kawan2 melawat blog saya yang dah agak lama juga ditinggalkan ni??

persoalan yang hanya bisa dijawab oleh kawan2....^_^


tengok tajuk pun macam serius kan??
hahaha.....seriuskah???? 


serius la juga.....~_~




satu soalan dari seorang jejaka.......


"awak akan terima ke kalau saya minang awak?????"







jawapan yang dapat saya berikan......



"InsyaAllah...saya akan terima siapa pun yang datang untuk meminang saya....asalkan orang itu sudah cukup agamanya dan mempunyai kewangan yang stabil...hormat mak ayahnya dan mak ayah saya...sayangkan mak ayah dia juga mak ayah saya....tapi yang penting....dia cintakan Allah lebih dari dia cintakan saya...."






mungkin jawapan yang saya berikan kurang lengkap....tapi itulah yang saya harapkan daripada bakal suami saya.....










untuk encik bakal suami....
InsyaAllah saya akan terima encik bakal suami sebagai suami saya yang sah apabila encik bakal suami sudah sedia untuk memikul tanggungjawab encik bakal suami sebagai seorang suami yang bertanggungjawab terhadap keluarga encik bakal suami...dan juga bakal keluarga encik bakal suami....^_^


untuk encik bakal suami....
InsyaAllah saya akan menerima seadanya diri encik bakal suami...tetapi....encik bakal suami perlulah melengkapkan diri encik bakal suami dengan agama Allah yang benar supaya encik bakal suami dapat membimbing saya dan istiqamah menuju ke jalan Allah......







p/s: pesanan ini adalah untuk encik bakal suami saya....walaupun saya tidak tahu siapakah encik bakal suami saya...~_~





Friday, March 16, 2012

_BERAKHIRNYA SEBUAH PERHUBUNGAN_





assalamualaikum......
terima kasih kerana masih sudi membaca post2 yang entah apa2 in this my beloved blog....terasa sangat lama tidak di usik blog ini.....semuanya kerasa sikap malas yang tak pernah pudar dari dalam diri ni....hahahaha






okey....tengok tajuk pun macam something wrong somewhere kan....yup...it is....today....i had become a single person...single and available....huhuhu....mesti pelik kan....*eh2 minah ni....masih lagi boley ketawa2 even putus cinta.....hahaha....yup....sedih tu memang ada...tapi tidak perlu rasanya untuk kita terlalu menonjolkan kesedihan yang kita rasakan....mungkin saya bukanlah seseorang yang terbaik buat si dia.....dan....tidak semua yang kita rancangkan akan terjadi....sebab Allah ada perancangan yang lebih baik buat kita.....

masa demi masa.....masa telah lebih mendewasakan kita.....yup..betul...mungkin sebelum ni bila perpisahan yang terjadi...kesedihan akan menyelubungi diri yang teramat dasyat....but now....its not really.....mungkin kerana semakin meningkat umur kita.....kematangan dalam cara berfikir juga semakin meningkat......so that....friends....andai kalian sedang kecewa kerana baru putus dengan kekasih kalian,ingatlah.....biar kita terputus hubungan dengan manusia, jangan kita terputus hubungan dengan kasih sayang Allah....kerana hanya DIA yang mengetahui segalanya...





SEMOGA KETABAHAN AKAN DAKU PEROLEHI....INSYAALLAH...





p/s: kawan2....marilah sama2 kita sedekahkan al-fatihah buat arwah pakcik saya, Zelkeflee bin Abd Karim yang telah kembali kepada PenciptaNya pada hari semalam....semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempat bersama dengan orang2 yang beriman......AL-FATIHAH~~~



Saturday, February 4, 2012

_IZINKAN AKU MENCINTAIMU_





Sungguh benar ku cintai mu
Meski kau tak anggap ku ada
Ku tak akan meminta mu
Untuk mencintai ku

Ku tak berharap kau cintai ku
Ku tak berharap kau balas cinta ku
Yang ku harap
Kau izinkan aku mencintai mu

Cinta ini
Sudah terlanjur
Ku miliki dari diri mu
Biarkan cintaku bersama mu
Meski raga ku
Tak bisa bersama mu

Ku tak berharap kau cintai ku
Ku tak berharap kau balas cinta ku
Yang ku harap
Kau izinkan aku mencintai mu

Cinta ini
Sudah terlanjur
Ku miliki dari diri mu
Biarkan cintaku bersama mu
Meski raga ku
Tak bisa bersama mu



 




p/s: lagu ni sangat2 bermakna....(^_*)


Thursday, January 12, 2012

_SUKAR UNTUK MELUAHKAN_




Assalamualaikum w.b.t.....
alhamdulillah....diri ini masih lagi dapat bernafas di muka bumi Allah yang hanya pinjaman semata-mata....dapat lagi tangan ini untuk menaip segala rasa hati ini....juga segala apa yang terlintas dalam kotak fikiran yang agak sempit (sebab kering idea) ini....hehe...

saya tidaklah pandai untuk bermadah jiwang....
saya tidaklah bijak dalam menyusun kata2 yang dapat membuatkan seseorang terpikat (cair) dengan kata2 tersebut....
saya juga bukanlah seorang yang berani dalam meluahkan perasaan bila berhadapan dengan seseorang yang saya sayang.......

yup.....BENAR.....sangat BENAR.....
lidah akan kelu.....bibir akan beku untuk berkata2.....
itulah saya yang sebenar2nya saya.....

memang bila kami mesej....segalanya terluah....
tapi.....bila bercakap....even dalam phone pun....
saya tak dapat nak luahkannya......kerana apa????
saya sendiri tidak mengetahuinya......
tapi.....ianya berlaku kerana wujudnya perasaan malu terhadap dia......





mesti kelakar kan....yelah....dah berteman setahun lebih pun masih ada rasa malu????
ermmmm...yup...malu....memang MALU.......its normal la kalau dalam diri ni ada perasaan MALU kan....but......saya rasa perkara ni dah melampau2.....sebab malu tak bertempat....hehehehe





awak.......
maaflah sebab saya tak pandai nak meluahkan perasaan saya bila berdepan dengan awak.....
saya tak pandai nak meluahkan even kita hanya bercakap dalam phone....
perasaan malu tu wujud dengan sendirinya.....
saya tak dapat nak elakkan perasaan tu.....

awak....
maaflah andai selama ni kata2 dalam mesej2 saya ada menggores perasaan awak....
saya tidak menyedari perkara tu bila emosi dah mengemudi akal saya.....
saya nak luahkan pada awak dengan kata2...
tapi saya tak pernah ada keberanian tu....
nak call awak pun saya malu.....

awak.....
maaflah.....saya tak tahu kenapa saya rasa macam tu.....
maaflah andai awak tak pernah dengar saya meluahkan perasaan saya bila bercakap dengan awak.....
saya nak bercakap dengan awak....
tapi saya tak boleh......
maafkan saya....



saya tak tahu awak tahu saya ada blog atau tidak.....
tapi hanya dalam ni saja tempat untuk saya meluahkan rasa hati saya....







satu lagi....kawan2 saya cakap....saya marah serupa tak marah.....
erkkkkkkk.....apa maksud diorang sebenarnya????
hahahaha....macam mana marah tapi tak marah tu????


mungkin dari reaksi muka kot......

mulut cakap marah....tapi boleh pulak tersenyum.....
hahahahahha......i'm curious actually....hahhahahah











p/s: jangan tiru macam saya....kalau nak tiru yang MALU tu tak pe...sebab perasaan MALU tu memang kena ada dalam diri setiap orang....terutamanya kepada PEREMPUAN (wanita la...sedap sikit dengar) kan.....(^_*)



_CUKUP KE MASA?_




ALAMAK!!!!!!!!



hari SABTU ada RESIT test MIKROEKONOMI.....


apa pun tak baca lagi....
kerja yang lecturer suruh buat pun tak buat2 lagi....
hari ni dah hari KHAMIS.....
sempat ke nak buat kerja MIKRO and study for the TEST??????

alahai......tak nak la nanti bile nak jawab tak boleh nak jawab....huhuhuhu....macam gambar kat bawah ni....hahaha



gara2 tak dapat jawab.....dia tido pulak....







tak nak jugak jadi macam kat bawah ni.....


gara2 nak fikir jawapan yang betul sampai tak cukup masa nak jawab soalan lain......







tapi......saya nak jadi macam kat bawah ni.....


tenang je dia jawab soalan tu....siap boleh tersenyum lagi.....









alahaiiiiiiiii.........
hari AHAD pulak, maybe akan ada kelas dan GROUP kami kena buat presentation.....


SLIDE tak siap2 lagi.....
cukup ke masa nak buat semua ni????










 alahaiiiiiiiiiiiii.....
ni la akibatnya kalau suka buat kerja last minute....

saya nak elakkan daripada jadi stress macam gambar kat bawah ni......


almaklumlah....saya terlalu mudah mendapat strees.....dan sukar (bukan sukar,tapi tak pandai) nak kawal stress.......








huhuh.....apa nak buat......dah sejak dari dulu lagi suka buat kerja last minute kan.....
nak cuba ubah...tapi macam biasa la.....
awal2 sem je bersemangat habis baik la......tengah2 sem.....eh.....tak yah cite tengah sem la....awal2 sem pun dah jadi malas balik....huhuhuhuhuhu







p/s: jangan tiru kemalasan saya...heeee (^_^)



_BILA BEN ASHAARI FOLLOW_






hehehe..terkejut sekejap sebab BEN ASHAARI follow blog saya.....maklumlah...blog saya hanya merapu2 saja..hahaha



TERIMA KASIH ABANG BEN ASHAARI




p/s: saja nak jadikan entri...haha (^_^)


_MIMPI_



Assalamualaikum w.b.t......
alhamdulillah.....diri ini masih lagi diberi pelung untuk bernafas....akal ini masih lagi ligat dalam mencari idea untuk menulis entri..dan tangan ini masih bisa menaip entri baru....





MIMPI


ada apa dengan mimpi....?????

semenjak dua menjak ni.....asik mimpikan si dia...kenapa???

apa maksud di sebalik mimpi tersebut???

sebab nak tahu sangat maksud disebalik mimpi tersebut...apa lagi...search di GOOGLE...jumpa satu laman tentang MIMPI.....



apa yang diperkatakan adalah seperti di bawah ini...



Jika anda bermimpi menemui atau ditemui oleh kekasih (adinda) anda,
 
menandakan anda akan dikaruniai pekerjaan mulia dan tinggi.




percaya 100% tu tidaklah....hanya sebagai panduan..mungkin....sekiranya BENAR.....alhamdulillah....kerana hanya Allah yang MAHA MENGETAHUI dengan segala apa yang bakal terjadi....







kita...hanya mampu berdoa kepada-NYA......











p/s: tak tahu kenapa.....(^_?)








Wednesday, January 11, 2012

_SERAT ATAU SERABUT?_







SERAT ATAU SERABUT?


hurmm....okay...dah buka GOOGLE TRANSLATE...serabut dalam English means FIBRE in adjective....tapi...kan lagi sesuai kalau guna perkataan SERAT daripada SERABUT..

its like... 


SOMETHING WRONG SOMEWHERE



....hahaha....kan.....





p/s: baru perasan..hehehe



Monday, January 9, 2012

_STRESS!!_








STRESSSSSSSSSS!!!!!



ye, aku tengah stress!!!
so what???!!!



kan bagus kalau aku ni seorang yang pentingkan diri sendiri....
tak fikir pasal orang lain...
tapi fikir diri sendiri je....
tak payah nak jaga perasaan orang lain.....
jaga perasaan diri sendiri lagi baik!!!





p/s: luahan hati semata-mata.....ada masalah???kalau ada...tutup mata, tak perlu nak baca....


Sunday, January 8, 2012

_AKTIVITI BAKTI SISWA_




Assalamualaikum w.b.t....alhamdulillah....diri ini masih lagi berkesempatan untuk bernafas di muka bumi ini dan masih lagi boleh menaip entri yang terbaru...hehehehe..sebenarnya entri ini nak di 'post' semalam....tetapi malangnya....terdapat kekangan....semalam terlalu penat kerana seharian kelas....dari pagi hinggalah malam....fuhhh...memang penat....

baiklah....entri kali ini berkenaan dengan kelas BAKTI SISWA (kelas HAMKA) semalam (Sabtu)...kumpulan SIMPLE (saya, mas, azmariana, khairi dan hanif) telah diberikan tugasan untuk membuat pembentangan tentang KEMAHIRAN INSANIAH.....tajuk yang telah kami bentangkan adalah berkenaan PEMBELAJARAN SEPANJANG HAYAT....seperti biasa...setelah selesai pembentangan, setiap kumpulan perlulah membuat satu aktiviti, dimana kumpulan SIMPLE telah merancang aktiviti yang dapat mencungkil bakat para pelajar iaitu aktiviti TARIAN....hehehe....

sebagai permulaan, kami membahagikan rakan2 kami kepada tiga kumpulan dan kemudian setiap kumpulan perlu mencabut undi...undi tersebut telah ditetapkan tajuk lagu bagi tarian mereka, jenis tarian, dan juga giliran persembahan mereka...aktiviti ini turut disertai oleh FASILITATOR kami, iaitu CIKGU FAKROL....tahniah kepada beliau kerana turut serta dalam aktiviti kami...ianya menjadi lehih 'happening' apabila fasilitator kami melibatkan diri..dari situ, kami dapat mencungkil bakat fasilitator kami....





kumpulan pertama membuat persembahan....tarian yang mereka lakukan adalah tarian Sabah....menggunakan lagu Jambatan Tamparuli.....


ini adalah kumpulan kedua...tarian yang mereka lakukan adalah tarian Bollywood...menggunakan lagu Bole Chudiyan....


ini adalah kumpulan ketiga dan terakhir....tarian yang mereka lakukan adalah tarian Joget....lagu yang mengiringi tarian mereka adalah lagu Joget Pahang....fasilitator kelas kami (berbaju hitam) menyertai kumpulan ini.....


terima kasih saya ucapkan kepada rakan-rakan BAKTI SISWA kumpulan HAMKA kerana memberikan kerjasama kalian.....juga tidak lupa kepada fasilitator kami, CIKGU FAKROL kerana turut serta dalam aktiviti yang kami jalankan.....sebelum terlupa, terima kasih juga kepada ahli kumpulan SIMPLE atas kerjasama yang kalian berikan.....


TAHNIAH!!!





p/s: maaf kerana tidak dapat meng'upload' video tersebut kerana masalah teknikal....huhuhu


Thursday, January 5, 2012

COP HALAL YANG SAH


Assalamualaikum w.b.t.....alhamdulillah...diri ini masih lagi berpeluang untuk menaip entri yang baru untuk blog kesayangan ini....



baiklah...berdasarkan gambar...sudah pasti kalian tahu apa yang mahu saya perkatakan....
ye!!tentang logo HALAL YANG SAH....logo HALAL yang sah tersebut telah berkuatkuasa pada 1 Januari 2012....dimana hanya logo HALAL dari JAKIM sahaja yang disahkan BENAR....logo2 HALAL yang dikeluarkan oleh lain2 badan adalah TIDAK BENAR....apa yang saya baca....denda bagi mana2 premis yang menggunakan LOGO HALAL selain yang dikeluarkan oleh pihak JAKIM akan didenda sebanyak hampir RM 250,000....bayangkan...betapa banyaknya denda tersebut....jadi....sila gunakan LOGO HALAL YANG SAH sahaja.....sumber yang diperoleh adalah melalui SINI..





baiklah.....dengan berkuatkuasanya LOGO HALAL YANG SAH....maka....selamatlah kita sekarang untuk makan di luar....hehehehe....tiada apa lagi yang perlu dibimbangkan.....insyaAllah......terbukti benar2 HALAL.......




p/s: alhamdulillah....insyaAllah....semoga makanan yang benar2 HALAL menjadi makanan harian kita semua...=))



Wednesday, January 4, 2012

NIKAH KHITBAH


Assalamualaikum w.b.t....alhamdulillah...diri ini masih lagi diberikan kesempatan untuk bernafas di dunia pinjaman Allah ini.....dan juga...masih lagi berpeluang untuk membuat dan mem'post' entry terbaru...insyaAllah....semoga semuanya bermanfaat buat kita semua....




baiklah..berdasarkan tajuk pun, mesti kalian sudah tahu apa tujuan penulisan ni kan....hehehe..yup...tentang NIKAH KHITBAH....apa yang saya tahu tentang nikah khitbah adalah nikah yang sempurna dimana ianya menghalalkan hubungan antara dua insan iaitu lelaki dan perempuan.....tetapi...mereka tidak tinggal bersama sehinggalah semua majlis selesai.....sumber dari SINI....sila2lah menjenguk..takut saya memberikan tafsiran yang salah pula...hehehe

tapi apa yang saya tahu....selagi mereka sudah bernikah....mereka telah HALAL antara satu sama lain....dan sudah pun bergelar suami dan isteri yang SAH....jadi tidak perlulah gunakan perkataan nikah gantung@nikah khitbah ni....bukan apa...kalau dah nikah....kira dah sah la kan....so...boleh dah tinggal sebumbung....

okay....sebenarnya perkataan nikah khitbah ni biasa orang gelarkan kepada mereka-mereka yang masih muda yang telah bernikah....seperti para mahasiswa dan mahasiswi....kerana masing2 ada tanggungjawab yang perlu diselesaikan..iaitu BELAJAR....jadi mungkin mereka akan tinggal berjauhan..seperti kisah seorang blogger iaitu pasangan MUHSINDANMIRA dimana masing2 masih lagi belajar dan telah bernikah pada umur 19tahun.....alhamdulillah.....semoga mereka berkekalan dan berbahagia sentiasa hingga ke akhir hayat mereka....InsyaAllah....kalian juga boleh membaca pendapat si isteri tentang nikah khitbah....

sebenarnya nikah di usia yang masih muda adalah jalan yang terbaik bagi pasangan kekasih dimana kita dapat elakkan diri daripada melakukan dosa...sama ada dosa yang nyata ataupun tidak nyata....andailah kedua2 ibu bapa saya berfikiran seperti ayah dan emak mira....InsyaAllah....saya juga akan seperti mereka...

kalian juga boleh melihat dan mendengar dari USTAZ AZHAR IDRUS tentang nikah khitbah di SINI...




p/s: saya bukan nak menggatal...tapi hakikatnya...itulah jalan yang terbaik bagi setiap pasangan kekasih....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...