Thursday, January 12, 2012

_SUKAR UNTUK MELUAHKAN_




Assalamualaikum w.b.t.....
alhamdulillah....diri ini masih lagi dapat bernafas di muka bumi Allah yang hanya pinjaman semata-mata....dapat lagi tangan ini untuk menaip segala rasa hati ini....juga segala apa yang terlintas dalam kotak fikiran yang agak sempit (sebab kering idea) ini....hehe...

saya tidaklah pandai untuk bermadah jiwang....
saya tidaklah bijak dalam menyusun kata2 yang dapat membuatkan seseorang terpikat (cair) dengan kata2 tersebut....
saya juga bukanlah seorang yang berani dalam meluahkan perasaan bila berhadapan dengan seseorang yang saya sayang.......

yup.....BENAR.....sangat BENAR.....
lidah akan kelu.....bibir akan beku untuk berkata2.....
itulah saya yang sebenar2nya saya.....

memang bila kami mesej....segalanya terluah....
tapi.....bila bercakap....even dalam phone pun....
saya tak dapat nak luahkannya......kerana apa????
saya sendiri tidak mengetahuinya......
tapi.....ianya berlaku kerana wujudnya perasaan malu terhadap dia......





mesti kelakar kan....yelah....dah berteman setahun lebih pun masih ada rasa malu????
ermmmm...yup...malu....memang MALU.......its normal la kalau dalam diri ni ada perasaan MALU kan....but......saya rasa perkara ni dah melampau2.....sebab malu tak bertempat....hehehehe





awak.......
maaflah sebab saya tak pandai nak meluahkan perasaan saya bila berdepan dengan awak.....
saya tak pandai nak meluahkan even kita hanya bercakap dalam phone....
perasaan malu tu wujud dengan sendirinya.....
saya tak dapat nak elakkan perasaan tu.....

awak....
maaflah andai selama ni kata2 dalam mesej2 saya ada menggores perasaan awak....
saya tidak menyedari perkara tu bila emosi dah mengemudi akal saya.....
saya nak luahkan pada awak dengan kata2...
tapi saya tak pernah ada keberanian tu....
nak call awak pun saya malu.....

awak.....
maaflah.....saya tak tahu kenapa saya rasa macam tu.....
maaflah andai awak tak pernah dengar saya meluahkan perasaan saya bila bercakap dengan awak.....
saya nak bercakap dengan awak....
tapi saya tak boleh......
maafkan saya....



saya tak tahu awak tahu saya ada blog atau tidak.....
tapi hanya dalam ni saja tempat untuk saya meluahkan rasa hati saya....







satu lagi....kawan2 saya cakap....saya marah serupa tak marah.....
erkkkkkkk.....apa maksud diorang sebenarnya????
hahahaha....macam mana marah tapi tak marah tu????


mungkin dari reaksi muka kot......

mulut cakap marah....tapi boleh pulak tersenyum.....
hahahahahha......i'm curious actually....hahhahahah











p/s: jangan tiru macam saya....kalau nak tiru yang MALU tu tak pe...sebab perasaan MALU tu memang kena ada dalam diri setiap orang....terutamanya kepada PEREMPUAN (wanita la...sedap sikit dengar) kan.....(^_*)



_CUKUP KE MASA?_




ALAMAK!!!!!!!!



hari SABTU ada RESIT test MIKROEKONOMI.....


apa pun tak baca lagi....
kerja yang lecturer suruh buat pun tak buat2 lagi....
hari ni dah hari KHAMIS.....
sempat ke nak buat kerja MIKRO and study for the TEST??????

alahai......tak nak la nanti bile nak jawab tak boleh nak jawab....huhuhuhu....macam gambar kat bawah ni....hahaha



gara2 tak dapat jawab.....dia tido pulak....







tak nak jugak jadi macam kat bawah ni.....


gara2 nak fikir jawapan yang betul sampai tak cukup masa nak jawab soalan lain......







tapi......saya nak jadi macam kat bawah ni.....


tenang je dia jawab soalan tu....siap boleh tersenyum lagi.....









alahaiiiiiiiii.........
hari AHAD pulak, maybe akan ada kelas dan GROUP kami kena buat presentation.....


SLIDE tak siap2 lagi.....
cukup ke masa nak buat semua ni????










 alahaiiiiiiiiiiiii.....
ni la akibatnya kalau suka buat kerja last minute....

saya nak elakkan daripada jadi stress macam gambar kat bawah ni......


almaklumlah....saya terlalu mudah mendapat strees.....dan sukar (bukan sukar,tapi tak pandai) nak kawal stress.......








huhuh.....apa nak buat......dah sejak dari dulu lagi suka buat kerja last minute kan.....
nak cuba ubah...tapi macam biasa la.....
awal2 sem je bersemangat habis baik la......tengah2 sem.....eh.....tak yah cite tengah sem la....awal2 sem pun dah jadi malas balik....huhuhuhuhuhu







p/s: jangan tiru kemalasan saya...heeee (^_^)



_BILA BEN ASHAARI FOLLOW_






hehehe..terkejut sekejap sebab BEN ASHAARI follow blog saya.....maklumlah...blog saya hanya merapu2 saja..hahaha



TERIMA KASIH ABANG BEN ASHAARI




p/s: saja nak jadikan entri...haha (^_^)


_MIMPI_



Assalamualaikum w.b.t......
alhamdulillah.....diri ini masih lagi diberi pelung untuk bernafas....akal ini masih lagi ligat dalam mencari idea untuk menulis entri..dan tangan ini masih bisa menaip entri baru....





MIMPI


ada apa dengan mimpi....?????

semenjak dua menjak ni.....asik mimpikan si dia...kenapa???

apa maksud di sebalik mimpi tersebut???

sebab nak tahu sangat maksud disebalik mimpi tersebut...apa lagi...search di GOOGLE...jumpa satu laman tentang MIMPI.....



apa yang diperkatakan adalah seperti di bawah ini...



Jika anda bermimpi menemui atau ditemui oleh kekasih (adinda) anda,
 
menandakan anda akan dikaruniai pekerjaan mulia dan tinggi.




percaya 100% tu tidaklah....hanya sebagai panduan..mungkin....sekiranya BENAR.....alhamdulillah....kerana hanya Allah yang MAHA MENGETAHUI dengan segala apa yang bakal terjadi....







kita...hanya mampu berdoa kepada-NYA......











p/s: tak tahu kenapa.....(^_?)








Wednesday, January 11, 2012

_SERAT ATAU SERABUT?_







SERAT ATAU SERABUT?


hurmm....okay...dah buka GOOGLE TRANSLATE...serabut dalam English means FIBRE in adjective....tapi...kan lagi sesuai kalau guna perkataan SERAT daripada SERABUT..

its like... 


SOMETHING WRONG SOMEWHERE



....hahaha....kan.....





p/s: baru perasan..hehehe



Monday, January 9, 2012

_STRESS!!_








STRESSSSSSSSSS!!!!!



ye, aku tengah stress!!!
so what???!!!



kan bagus kalau aku ni seorang yang pentingkan diri sendiri....
tak fikir pasal orang lain...
tapi fikir diri sendiri je....
tak payah nak jaga perasaan orang lain.....
jaga perasaan diri sendiri lagi baik!!!





p/s: luahan hati semata-mata.....ada masalah???kalau ada...tutup mata, tak perlu nak baca....


Sunday, January 8, 2012

_AKTIVITI BAKTI SISWA_




Assalamualaikum w.b.t....alhamdulillah....diri ini masih lagi berkesempatan untuk bernafas di muka bumi ini dan masih lagi boleh menaip entri yang terbaru...hehehehe..sebenarnya entri ini nak di 'post' semalam....tetapi malangnya....terdapat kekangan....semalam terlalu penat kerana seharian kelas....dari pagi hinggalah malam....fuhhh...memang penat....

baiklah....entri kali ini berkenaan dengan kelas BAKTI SISWA (kelas HAMKA) semalam (Sabtu)...kumpulan SIMPLE (saya, mas, azmariana, khairi dan hanif) telah diberikan tugasan untuk membuat pembentangan tentang KEMAHIRAN INSANIAH.....tajuk yang telah kami bentangkan adalah berkenaan PEMBELAJARAN SEPANJANG HAYAT....seperti biasa...setelah selesai pembentangan, setiap kumpulan perlulah membuat satu aktiviti, dimana kumpulan SIMPLE telah merancang aktiviti yang dapat mencungkil bakat para pelajar iaitu aktiviti TARIAN....hehehe....

sebagai permulaan, kami membahagikan rakan2 kami kepada tiga kumpulan dan kemudian setiap kumpulan perlu mencabut undi...undi tersebut telah ditetapkan tajuk lagu bagi tarian mereka, jenis tarian, dan juga giliran persembahan mereka...aktiviti ini turut disertai oleh FASILITATOR kami, iaitu CIKGU FAKROL....tahniah kepada beliau kerana turut serta dalam aktiviti kami...ianya menjadi lehih 'happening' apabila fasilitator kami melibatkan diri..dari situ, kami dapat mencungkil bakat fasilitator kami....





kumpulan pertama membuat persembahan....tarian yang mereka lakukan adalah tarian Sabah....menggunakan lagu Jambatan Tamparuli.....


ini adalah kumpulan kedua...tarian yang mereka lakukan adalah tarian Bollywood...menggunakan lagu Bole Chudiyan....


ini adalah kumpulan ketiga dan terakhir....tarian yang mereka lakukan adalah tarian Joget....lagu yang mengiringi tarian mereka adalah lagu Joget Pahang....fasilitator kelas kami (berbaju hitam) menyertai kumpulan ini.....


terima kasih saya ucapkan kepada rakan-rakan BAKTI SISWA kumpulan HAMKA kerana memberikan kerjasama kalian.....juga tidak lupa kepada fasilitator kami, CIKGU FAKROL kerana turut serta dalam aktiviti yang kami jalankan.....sebelum terlupa, terima kasih juga kepada ahli kumpulan SIMPLE atas kerjasama yang kalian berikan.....


TAHNIAH!!!





p/s: maaf kerana tidak dapat meng'upload' video tersebut kerana masalah teknikal....huhuhu


Thursday, January 5, 2012

COP HALAL YANG SAH


Assalamualaikum w.b.t.....alhamdulillah...diri ini masih lagi berpeluang untuk menaip entri yang baru untuk blog kesayangan ini....



baiklah...berdasarkan gambar...sudah pasti kalian tahu apa yang mahu saya perkatakan....
ye!!tentang logo HALAL YANG SAH....logo HALAL yang sah tersebut telah berkuatkuasa pada 1 Januari 2012....dimana hanya logo HALAL dari JAKIM sahaja yang disahkan BENAR....logo2 HALAL yang dikeluarkan oleh lain2 badan adalah TIDAK BENAR....apa yang saya baca....denda bagi mana2 premis yang menggunakan LOGO HALAL selain yang dikeluarkan oleh pihak JAKIM akan didenda sebanyak hampir RM 250,000....bayangkan...betapa banyaknya denda tersebut....jadi....sila gunakan LOGO HALAL YANG SAH sahaja.....sumber yang diperoleh adalah melalui SINI..





baiklah.....dengan berkuatkuasanya LOGO HALAL YANG SAH....maka....selamatlah kita sekarang untuk makan di luar....hehehehe....tiada apa lagi yang perlu dibimbangkan.....insyaAllah......terbukti benar2 HALAL.......




p/s: alhamdulillah....insyaAllah....semoga makanan yang benar2 HALAL menjadi makanan harian kita semua...=))



Wednesday, January 4, 2012

NIKAH KHITBAH


Assalamualaikum w.b.t....alhamdulillah...diri ini masih lagi diberikan kesempatan untuk bernafas di dunia pinjaman Allah ini.....dan juga...masih lagi berpeluang untuk membuat dan mem'post' entry terbaru...insyaAllah....semoga semuanya bermanfaat buat kita semua....




baiklah..berdasarkan tajuk pun, mesti kalian sudah tahu apa tujuan penulisan ni kan....hehehe..yup...tentang NIKAH KHITBAH....apa yang saya tahu tentang nikah khitbah adalah nikah yang sempurna dimana ianya menghalalkan hubungan antara dua insan iaitu lelaki dan perempuan.....tetapi...mereka tidak tinggal bersama sehinggalah semua majlis selesai.....sumber dari SINI....sila2lah menjenguk..takut saya memberikan tafsiran yang salah pula...hehehe

tapi apa yang saya tahu....selagi mereka sudah bernikah....mereka telah HALAL antara satu sama lain....dan sudah pun bergelar suami dan isteri yang SAH....jadi tidak perlulah gunakan perkataan nikah gantung@nikah khitbah ni....bukan apa...kalau dah nikah....kira dah sah la kan....so...boleh dah tinggal sebumbung....

okay....sebenarnya perkataan nikah khitbah ni biasa orang gelarkan kepada mereka-mereka yang masih muda yang telah bernikah....seperti para mahasiswa dan mahasiswi....kerana masing2 ada tanggungjawab yang perlu diselesaikan..iaitu BELAJAR....jadi mungkin mereka akan tinggal berjauhan..seperti kisah seorang blogger iaitu pasangan MUHSINDANMIRA dimana masing2 masih lagi belajar dan telah bernikah pada umur 19tahun.....alhamdulillah.....semoga mereka berkekalan dan berbahagia sentiasa hingga ke akhir hayat mereka....InsyaAllah....kalian juga boleh membaca pendapat si isteri tentang nikah khitbah....

sebenarnya nikah di usia yang masih muda adalah jalan yang terbaik bagi pasangan kekasih dimana kita dapat elakkan diri daripada melakukan dosa...sama ada dosa yang nyata ataupun tidak nyata....andailah kedua2 ibu bapa saya berfikiran seperti ayah dan emak mira....InsyaAllah....saya juga akan seperti mereka...

kalian juga boleh melihat dan mendengar dari USTAZ AZHAR IDRUS tentang nikah khitbah di SINI...




p/s: saya bukan nak menggatal...tapi hakikatnya...itulah jalan yang terbaik bagi setiap pasangan kekasih....


Tuesday, January 3, 2012

FIRST ENTRY IN 2012





Assalamualaikum w.b.t......alhamdulillah....tahun baru sudah pun menjelma....diri ni masih lagi diberikan kesempatan untuk bernafas dalam dunia yang sementara ini....

TERIMA KASIH ALLAH

rasanya sudah lama blog ni ditinggalkan.....lama sudah tak di'update'....seperti biasa, saya adalah insan yang kurang rajinnya....hehehe....adakah tahun 2012 ini saya akan berubah???insyaAllah....berubah kepada kebaikan....tunggu dan lihat saja....

dalam tahun 2011, terlalu banyak kisah suka dan duka....kisah kedukaan yang kadang2 sukar untuk kita padamkan....kisah kegembiraan yang tidak akan pernah kita lupuskan selamanya....

adakah kisah kedukaan yang kita cuba padamkan akan terpadam???

atau ianya akan tetap di situ dan berulang??

dan adakah kisah kegembiraan yang kita selalu ingati akan mula memudar???

atau ianya akan tetap kita ingati selamanya??

semua itu bergantung pada diri kita sendiri....sama ada mahu ianya tetap tersemat dalam hati dan sanubari kita....atau biarkan ianya terpadam di bawa arus masa.....sekiranya pengalaman tersebut akan membuatkan kita tersenyum..simpanlah ia di tempat yang mana ianya tak kan pernah kita lupakan....dan sekiranya ia adalah pengalaman yang senantiasa membuatkan kita menangis tatkala mengingatinya....hapuskanlah ia selamanya....dan sekiranya kemaafan yang diperlukan.....maafkan lah mereka yang pernah menyakiti kita....insyaAllah...ketenangan akan menjadi milik kita.....dan tahun 2012 akan kita jalani dengan penuh keharmonian dan ketenangan.....



SELAMAT TAHUN BARU 2012





semoga dalam tahun ini.....
perjalanan hidup kita akan menjadi lebih mudah dan penuh dengan kematangan....
dan semoga diri kita dapat berhijrah ke arah yang lebih baik....

INSYAALLAH



~AMIN YA RABB~



p/s: maaf kerana sudah lama tak 'update'...terlalu banyak kekangan....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...